2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2010
 2009
 2008
Madáretetés
A hideg idő beálltával gondoljunk a környékbeli madarakra is, akik tavasszal oly sok örömöt szereznek nekünk! Ismét megtöltjük hétről hétre a Bodzaliget két madáretetőjét, melyhez várjuk további családok csatlakozását. A pihenőpark hirdetőtábláján lehet feliratkozni, vagy e-mailben is lehet jelentkezni (info@remetecsemete.com). Magokat az Alapítvány biztosít, az átvétellel kapcsolatban Túróczy Ritát (20/331-5675) lehet keresni.

Büszkék vagyunk arra, hogy évről-évre ismétlődő összefogásunknak köszönhetően a Magyar Madártani Egyesület „Madárbarát Kert”-té nyilvánította a Bodzaligetet.

Köszönjük a madarak nevében is!
Sok kicsi sokra megy
A Remete Csemete Alapítvány 2008-óta végez közösségteremtő feladatokat Remeteszőlősön. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy mindenki számára érdekes, izgalmas közös programokat (kézműves gyermek és ifjúsági foglalkozásokat, hagyományőrző és sport programokat) hozzunk létre. Célunk, hogy összhangban éljünk a természettel, óvjuk környezetünket és ezt a szemléletet próbáljuk átörökíteni a felnövekvő generációnak.

A korábbi években felajánlott 1%-okból hoztuk létre (az Önkormányzattal együttműködve) a Remeteszőlősi Könyvmegállót, amely minden településünkre látogatót rabul ejt, majd a Mezítlábas Ösvényt és a kerékpártartót a Bodzaligetben.

Kérjük, amennyiben fontosnak tartja a Remete Csemete Alapítvány működését, támogassa adója 1%-ával Alapítványunkat. Az erről szóló nyilatkozatot az alábbiak szerint töltse ki:

RENDELKEZŐ NYILATKOZAT A BEFIZETETT ADÓ 1 SZÁZALÉKÁRÓL:

A kedvezményezett adószáma: 18722891-1-13
A kedvezményezett neve: Remete Csemete Alapítvány

Köszönjük!
Csemete Piknik
Két remeteszőlősi Mami kezdeményezésére jövő hét keddtől - április 19-től - elindul a "Csemete Piknik" a Patak sétányon lévő játszótéren, ahol a tervek szerint minden héten találkozhatnak 16.00 és 19.00 között Kicsik és Nagyok egy kis közös beszélgetésre és mókázásra a patak partján ;).

További információ: kiscsem@gmail.com
Madáretetés
Kedves Madárbarát Családok!

Megérkezett a fagy. Kezdhetjük az immár hagyományosnak számító téli madáretetést a Bodzaligetben. Nagy öröm minden évben, hogy sok remeteszőlősi család vesz részt a gondoskodásban. Ezzel is példát mutatunk gyermekeinknek, hogy tiszteljük és szeressük – így védjük a természetet.

A Bodzaliget hirdetőtáblájára kihelyezett plakáton idén is fel lehet iratkozni a madáretetésre. Örülnénk neki, ha egy-egy család vállalná egy hétig, hogy kb. 2 naponta eleséget szór a két etetőbe. -

A magokról az Alapítvány gondoskodik, az átvétellel kapcsolatban Túróczy Ritát (20/331-5675) lehet keresni. Az is jó, ha e-mailben vagy telefonon jelzitek a szándékot, mi kiírjuk a hirdetőtáblára.

Köszönjük a madarak nevében is!
Kiscsemete Klub
Örömmel adunk hírt egy helyi kezdeményezésről:

A Remete Csemete Alapítvány kezdeményezéséhez kapcsolódva - és azt egyúttal továbbfűzve - szeretnénk gyerekklubot szervezni azoknak a kisgyerekes családoknak, akik szívesen megismerkednének a többi szőlősi csemetével.

Első körben egy közös, virtuális fórumnak szeretnénk helyet adni. Később pedig szívesen szerveznénk közös találkozókat, programokat. Amennyiben érdekel a kezdeményezés, a következő e-mail címen jelentkezz:
kiscsem@gmail.com

Köszönettel: A Szervezők
Kincskeresés felsőfokon
A nagy sikerre való tekintettel ismét feltöltöttük csokival az utolsó (8.) dobozkát! Nagyon kérünk mindenkit, hogy megtalálás után alaposan zárjátok vissza a dobozokat, hogy ne nedvesedjen át a tartalmuk. Valamint arra is ügyeljetek, hogy gondosan rejtsétek vissza őket, takarjátok el kővel, fakéreggel, vagy bottal, hogy aki nem keresi, ne láthassa meg és a következő kincskereső számára is izgalmas legyen a játék!Szóval a kincskeresés egyúttal kincsrejtés is! :)
Kincskereső játék
Kedves Remeteszőlősi Gyerekek!

A tavasz a szabadba, mi pedig izgalmas kincskereső játékra hívunk benneteket! Elrejtettünk Remeteszőlős 8 pontján egy-egy ládikót, amelyeket egy cseppnyi ügyességgel és szemfülességgel megtalálhattok. Mindegyikben találtok egy-egy jelszót, melyeket összeolvasva megkapjátok a játék megfejtését. Ezt a megfejtést várjuk tőletek e-mailen (info@remetecsemete.com), vagy postaládán keresztül (Vénusz u. 5.). A megfejtés mellé írjátok meg neveteket és címeteket is. Minden beküldőt ajándékkal jutalmazunk a tanévzáró gyereknapi programunkon (várhatóan júniusban).

Íme az első helyszín, ahol az első dobozkát kell keresnetek:

Park vagyok, ahol pihenhetsz
Bodzavirágot szedhetsz
Táblám sok eseményt hirdet
A legnagyobb kövemet keresd meg!


Ha megtaláltad, ez már elvezet a következő helyszínhez! Kisebbeknek szülői segítség nem árt (olvasni tudni kell!), nagyobbak egyedül is végigjárhatják vagy biciklizhetik a helyszíneket!

Jó játékot kívánunk!

UI: A 8. dobozba belefért 6 db csoki is, a leggyorsabb 6 megtaláló ebben a különdíjban részesül! :)
Madáretetés
Kedves Madárbarát Családok!

Ismét itt a tél és a környék madarai számára a kemény, nehéz időszak! A Bodzaligetben - mely a környék lakói gondoskodásának köszönhetően elnyerte a "Madárbarát kert" címet - megkezdtük az etetést. Kihelyeztünk egy táblázatot, melyen idén is fel lehet iratkozni a madáretetésre. Örülnénk neki, ha egy-egy család vállalná egy hétig, hogy kb. 2 naponta eleséget szór a két etetőbe. Jó program ez a gyerekeknek is, akik megtanulják a gondoskodást, s hogy felelősséggel tartozunk környezetünk élőlényei iránt.

A magokról az Alapítvány gondoskodik, az átvétellel kapcsolatban Túróczy Ritát (20/331-5675) lehet keresni. Az is jó, ha levélben, vagy telefonon jelzitek a szándékot, mi kiírjuk a hirdetőtáblára.

Köszönjük a madarak nevében is!
Művészeti juniális és rajzpályázat
2014. június 14-én 10 órakor a bodzaligeti könyvmegálló avatásával egybekötve művészeti juniálist rendezünk, melyre sok szeretettel várjuk minden olyan gyermek jelentkezését, aki zenei, irodalmi előadással örömmel szerepelne.

Jelentkezni mielőbb, de legkésőbb 2014. június 6-áig Sziebertné Gabinál (06-30-6499956) lehet.

A megrendezésre kerülő MŰVÉSZETI JUNIÁLIS alkalmából a Remete Csemete Alapítvány rajzpályázatot hirdet „A hely, ahol élünk” címmel. Számodra mi Remeteszőlős legszebb része? Rajzold le és küldd el nekünk! Szebbnél-szebb díjak várnak rád!

A pályaművek formai követelményei: max. A3 méret, az elkészítés technikája szabadon választható szabadkézi technika. A rajz elkészítéséhez ceruzát, zsírkrétát, temperát, vízfestéket, vagy egyéb eszközt lehet használni.

Egy pályázó 1 művel indulhat a pályázaton. Az alkotás hátoldalán kérjük feltüntetni az alábbiakat:
· Alkotó neve
· Címe
· Életkora
· Pályázó vagy szülője telefonos elérhetősége, e-mail címe

A zsűri három korosztályban (óvodások, kisiskolások, felsősök) választja ki a nyertes műveket. Korosztályonként az első három helyezett kerül kiválasztásra, akik tárgynyereményben részesülnek.

A pályaművek kiállítása 2014. június 14-én 10 órakor, a Bodzaliget Pihenőparkban lesz a MŰVÉSZETI JUNIÁLIS keretén belül.

A rajzok leadhatóak: 2014. május 20-ig, cím: Remeteszőlős, Vénusz u. 5.

Sok szeretettel várjuk a rajzokat (május 20-ig) és a fellépők jelentkezését (június 6-ig)!
1 %
KÖSZÖNJÜK, hogy az elmúlt években támogatta Alapítványunkat az adója 1%-ával! Értékes visszajelzés számunkra minden támogatás, megindító érzés tudni, hogy sokan fontosnak tartják a Remete Csemete Alapítvány működését és munkáját.

Sokat gondolkodtunk, hogy a rendszeres programok szervezése mellett mivel tudnánk megköszönni a támogatást, mire megszületett az elhatározás: az 1%-okból összegyűlt pénzösszeget egy könyvmegálló kialakítására fordítjuk. A „megállót” terveink szerint az Örkény emlékmű mellett állítjuk fel, így az emlékművel együtt egy igazi kis kultúrsziget jönne létre.

A könyvmegálló egy utcai „könyvtár”, melynek lényege, hogy egy időjárástól védett szekrényt építünk a Bozaligetben, melybe könyveket teszünk. Ezeket bárki elviheti és olvashatja, csak cserébe be kell tennie egy másik könyvet. Reméljük, hogy a kezdeményezés során sok könyv cserél gazdát és még többen olvasnak majd.

Szeretnénk, ha a könymegállónak együtt adnánk nevet (ahogy a Bodzaliget elnevezést is együtt találtuk ki), ezért arra kérünk mindenkit, hogy a névadói ötletét küldje el az info@remetecsemete.com e-mail címre, vagy az alapítvány címére (Vénusz u. 5.) 2014. május 15. napjáig.

………………………………………………………………………………………………...

Idén is fontos az Ön 1% felajánlása, hogy eddigi munkánkat tovább tudjuk folytatni, fejleszteni.

Kérjük, amennyiben fontosnak tartja a Remete Csemete Alapítvány működését, támogassa adója 1%-ával Alapítványunkat!

Az erről szóló nyilatkozatot az alábbiak szerint töltse ki:

RENDELKEZŐ NYILATKOZAT A BEFIZETETT ADÓ 1 SZÁZALÉKÁRÓL

A kedvezményezett adószáma: 18722891-1-13

A kedvezményezett neve: Remete Csemete Alapítvány

Köszönjük a támogatást!
Madáretetés
Kedves Madárbarát Családok!

Ismét itt a tél és a környék madarai számára a kemény, nehéz időszak! A Bodzaligetben - mely a környék lakói gondoskodásának köszönhetően elnyerte a "Madárbarát kert" címet - megkezdtük az etetést. Kihelyeztünk egy táblázatot, melyen idén is fel lehet iratkozni a madáretetésre. Örülnénk neki, ha egy-egy család vállalná egy hétig, hogy kb. 2 naponta eleséget szór a két etetőbe. Jó program ez a gyerekeknek is, akik megtanulják a gondoskodást, s hogy felelősséggel tartozunk környezetünk élőlényei iránt.

A magokról az Alapítvány gondoskodik, az átvétellel kapcsolatban Túróczy Ritát (20/331-5675), vagy az előző héten "szolgálatot teljesítő" családot lehet keresni. Az is jó, ha levélben jelzitek a szándékot, mi kiírjuk a hirdetőtáblára. A mellékletben hasznos tudnivalókat is találtok a madáretetéssel kapcsolatban.

Köszönjük a madarak nevében is!
Felhívás a Víz Világnapja alkalmából
Kedves remeteszőlősi családok!

Lassan elolvad a hó, a patakban zubog a víz. Fák rügyei bomlanak, miközben szerteágazó gyökerük szívja magába az életet adó nedvességet a földből… Nem hiába márciusban ünnepeljük a VÍZ világnapját!

“Víz!
Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek,
anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
maga az élet vagy.”

(Antoine de Saint-Exupéry)

A Remete Csemete Alapítvány szeretné, ha ezekben a napokban, hetekben a víz értékessége gondolataink közé férkőzne, ezért egy NAGY CSALÁDI FELADAT megoldására hív minden remeteszőlősi családot! A feladatok és a játékos kísérletek kicsiket és nagyokat is megmozgatnak remélhetőleg.

A FELADATLAP megoldásait az info@remetecsemete.com e-mailcímre, vagy az alapítvány címére (Vénusz u. 5.) kérjük visszaküldeni április 7-ig. Kérjük, lássátok el jeligével a munkákat, hogy a bírálók pártatlanul dönthessenek a legjobbról! E-mailben történő visszaküldés esetén a tárgyban tüntessétek fel a jeligét, a postaládába történő eljuttatás esetén a feladatlapon csak a jelige szerepeljen, és külön borítékba zárjátok a jelige tulajdonosának nevét.

A fődíj egy családi belépő a TROPICARIUM Budapestbe, ahol megtekinthetitek a mélyvízi világ egy részét és a trópusi esőerdő egy darabját…

Jó kutakodást, kísérletezést kívánunk!

Feladatlap letöltése
A Remete Csemete Alapítvány beszámolója - 2012. II. félév
Alapítványunk ötödik éve szervez Remeteszőlős családjainak közösségi programokat, melyeket – a visszajelzések szerint - mindig nagyon várnak a résztvevők. Idén igyekeztünk a hagyományos, évről-évre visszatérő programok mellett újakkal előrukkolni a megújulás jegyében.

2012 második félévét szeptemberben az Önkormányzat által szervezett falunappal indítottuk, ahol kézműveskedtünk remeteszőlős kis művészeivel, valamint a legifjabbaknak játékos zenés foglalkozást, Süni-zenét tartottunk. Egy verőfényes októberi szombat délelőttön bolhapiacot szerveztünk a Bodzaligetben, ahova mindenki elhozhatta kiárusításra szánt ruháit, könyveit, gyerekjátékait, saját készítésű kincseit. Minden várakozásunkat felülmúlta a vásárra érkező árusok és vásárlók száma: a pihenőparkot betöltötte a vásári forgatag. Tavasszal várhatóan ismét szervezünk bolhapiacot, addig is lehet gyűjtögetni az eladásra szánt portékákat! Novemberi programunk, a „Tök jó kalandtúra” az egyik legsikeresebb, a gyerekek által leginkább várt rendezvényünk. Remeteszőlős legifjabb lakói bátorságukról tettek tanúbizonyságot, amikor a Remete-szurdok sötét erdejében felkeresték az állomásokat és teljesítették az ott rájuk váró feladatokat. Decemberben a Mikulás nyomába eredtünk egy kirándulás alkalmával, amikor is a hóborította erdőben piros zsákokat is leltünk, a gyerekek legnagyobb örömére…

Ezúton szeretnénk megköszönni a segítséget a sok önkéntesnek, akik az évek során csatlakoztak hozzánk és a nagyobb szervezői létszámot igénylő programoknál feladatokat vállaltak, megteremtve ezáltal annak lehetőségét, hogy színesebb, gazdagabb programokat szervezzünk a gyerekeknek. Külön öröm számunkra, hogy ebben a munkában már nagyobb gyerekek is részt vállalnak, akik ötleteikkel és felelősségteljes részvételükkel segítik munkánkat.

2013-ban is szeretnénk folytatni sikeres munkánkat: a hagyományos, mindenki által várt programjaink mellett mindig lesznek újdonságok is. Továbbra is sokat fogunk együtt kirándulni, kézműveskedni, s nem marad el legnagyobb rendezvényünk, a gyereknap sem! Aki szeretne e-mailben értesülni programjainkról, az küldjön egy levelet az info@remetecsemete.com címre!
Madáretetés
Ismét itt a tél és a környék madarai számára a kemény, nehéz időszak! A Bodzaligetben - mely a környék lakói gondoskodásának köszönhetően tavaly elnyerte a "Madárbarát kert" címet - megkezdtük az etetést. Kihelyeztünk egy táblázatot, melyen idén is fel lehet iratkozni a madáretetésre. Örülnénk neki, ha egy-egy család vállalná egy hétig, hogy kb. 2 naponta eleséget szór a két etetőbe. Jó program ez a gyerekeknek is, akik megtanulják a gondoskodást, s hogy felelősséggel tartozunk környezetünk élőlényei iránt.

A magokat Demény Veronikáéktól kapjuk - köszönjük! - , az átvétellel kapcsolatban Dér Viktóriát (30/363-6898), vagy az előző héten "szolgálatot teljesítő" családot lehet keresni. December 31-től szabadok az időpontok; az is jó, ha levélben jelzitek a szándékot (info@remetecsemete.com), mi kiírjuk a hirdetőtáblára.

Köszönjük a madarak nevében is!
A Remete Csemete Alapítvány beszámolója - 2012. I. félév
Alapítványunk működésének negyedik évében sikerült eddig maximálisan teljesíteni azokat a célkitűzéseinket, amelyeket a szervezet létrehozásakor megfogalmaztunk, és elérendő feladatként tűztünk ki magunk elé:

* tartalmas és hasznos szabadidős tevékenységeket szerveztünk a remeteszőlősi családoknak,
* közösségformáló programokkal segítettük a falu közösségi életét,
* szemléletformáló akcióink során felhívtuk a figyelmet a természet védelmére, a hulladékhasznosítás és -megelőzés kérdéseire.

2012. első félévében is sok izgalmas programmal vártuk a családokat: sokat kézműveskedtünk, kirándultunk, művészeti majálist szerveztünk, fejlesztettük közösségi tereinket, újabb információs táblát helyeztünk ki.

Hagyományos, évről-évre visszatérő programjaink (kirándulások, szemétszedés, gyereknap) mellett újabb ötleteinket is igyekeztünk megvalósítani. Az évet felnőtteknek szóló programmal kezdtük: „Holnaptól másként csinálom, avagy élet az újévi fogadalmak után…” előadás és kötetlen beszélgetés próbált segítségünkre lenni az új év kezdetén. Új gondolat nyomán jött létre a társasjáték délután, ahol izgalmas társasokat próbálhattak ki a gyerekek és felnőttek egyaránt. Újabb elképzelést valósítottunk meg májusban a művészeti majálissal, ahol énekeltünk, zenéltünk, verseltünk a szabad ég alatt. Megható és felemelő érzés volt megtapasztalni a gyerekek bátorságát, igyekezetét, tehetségét!
A gyereknap hagyományos programunk, ám ez is új köntösben várta a gyerekeket: a londoni olimpia ihlette sportos- játékos- kalandos ötkarikás délutánunkon 41 remeteszőlősi olimpiai bajnokot avattunk a Bodzaligetben!

Mindig hangsúlyozzuk, hogy a kommunikáció (annak minden formája, akár lábon járó, akár világhálón futó) nagyon fontos számunkra. Honlapunk galériája, ahol a programok eseményei láthatók, mostantól képek százaival várja az érdeklődőket. Kellemes böngészést kívánunk!

A nyári szünet után találkozzunk a falunapon szeptemberben!


Sok szeretettel várunk mindenkit programjainkra!
1%
Köszönjük, hogy 2011-ben is fontosnak tartották a Remete Csemete Alapítvány működését, létezését és támogatták adójuk 1%-ával Alapítványunkat!”

Szeretnénk folytatni munkánkat, melyhez ismét kérünk egy kis segítséget Öntől is! Szívesen fogadunk minden felajánlást, segítséget, így adója 1%-ának felajánlását is.

Alapítványunk működésének harmadik évében is sikerült maximálisan teljesíteni azokat a célkitűzéseinket, amelyeket a szervezet létrehozásakor megfogalmaztunk, és elérendő feladatként tűztünk ki magunk elé:
 * tartalmas és hasznos szabadidős tevékenységeket szerveztünk a remeteszőlősi családoknak,
 * közösségformáló programokkal segítettük a falu közösségi életét,
 * szemléletformáló programok során hívtuk fel a figyelmet a természet védelmére, hulladékhasznosítás és -megelőzés kérdéseire.

2012-ben is sok izgalmas programmal várjuk a családokat: sokat kézműveskedünk, kirándulunk, gyermekpályázatot indítunk értékes jutalmakkal, fejlesztjük közösségi tereinket (újabb információs táblát tervezünk kihelyezni, lakossági igény esetén pavilont telepítünk az új játszótérre, szépítjük az egyetlen pihenőparkunkat, a Bodza Ligetet).

Kérjük, amennyiben fontosnak tartja a Remete Csemete Alapítvány működését, támogassa adója 1%-ával Alapítványunkat!


„Sok Kicsi sokra megy!”

Köszönjük a támogatását!RENDELKEZŐ NYILATKOZAT A BEFIZETETT ADÓ 1 SZÁZALÉKÁRÓL


A kedvezményezett adószáma: 18722891-1-13

A kedvezményezett neve: Remete Csemete Alapítvány
Kisfilmek Nulla Hulladék jó gyakorlatokról
Ha közösségi kezdeményezésekről, Nulla Hulladék jó gyakorlatokról készült kisfilmeket szeretne
látni, akkor látogasson el a Humusz Szövetség Videótárába (http://www.humusz.hu/filmek).
Kisfilm készült például javítóműhelyekről, közösségi bicikliszerelő műhelyről, a várpalotai komposzt
programról, a nagykamarási biozöldség-termelő programról, cserebere börzékről valamint egy budapesti
adományboltról, a BME Zöld Kör által kitalált és megszervezett Zöld Tanszék versenyről, repoharas
fesztiválokról, retextilesekről, de a Barát utcai bálról is. A Videótár egyre bővül, nemcsak hazai,
hanem külföldi példákkal is. Bármelyik film átvehető és belinkelhető más oldalakra. Sőt, egy átvehető
bannerrel (http://www.humusz.hu/atveheto-boxok) az egész Videótár belinkelhető.
Gyakran Ismételt Kérdések a hulladékcsökkentésről
Hol juthatok hozzá jó minőségű használt kerékpárhoz? Hol találok környezetbarát termékeket? Hol adhatom le az elromlott elektonikai készülékemet? Mit lehet tenni a használt sütőolajjal? Hol lehet beszerezni újrapapírból készült iskolai füzeteket? Hogyan igényelhet egy társasház szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatást?
Ilyen és hasonló kérdésekre talál választ a Humusz Szövetség Tudástárában, a Gyakran Ismételt Kérdések (http://www.humusz.hu/gyik) menüben. Nulla Hulladék jó gyakorlatokról pedig a nullahulladek.hu oldalon olvashat bővebben.
Már több mint 100 Nulla Hulladék jó gyakorlat a neten!
Ötleteket keres ahhoz, hogy milyen programok szervezésével tudná bevinni a „zöld” gondolatot az
iskolába, a helyi közösségbe, a munkahelyére, az otthonába? A nullahulladek.hu éppen azért jött létre,
hogy ehhez segítséget nyújtson. Filmek, cikkek, linkek, dokumentumok – mind egy helyen. A tartalom
folyamatosan bővül. Segítsen Ön is!

„Teljes élet – nulla hulladék. Oldjuk meg maradék nélkül!” Ez a Humusz nullahulladek.hu oldalának
fő üzenete. A Humusz szerint ugyanis a teljes élethez nincs szükség szemétre. Sokkal inkább belső
fejlődésre, jól működő közösségekre, kreatív, tartalmas tevékenységekre.

A nullahulladek.hu oldal az olyan kezdeményezések, jó gyakorlatok gyűjtőhonlapja, amelyek valamilyen
módon a fenti célok elérését szolgálják. A fókuszban ugyan a hulladékcsökkentés áll, de - mivel a
hulladékprobléma nem oldható meg kizárólag a hulladékra koncentrálva – az összegyűjtött példák sok
más témakört is érintenek.

Kisfilm készült például javítóműhelyekről, egy közösségi bicikliszerelő műhelyről, a várpalotai
komposzt programról, a nagykamarási biozöldség-termelő programról, cserebere börzékről valamint
egy budapesti adományboltról, a BME Zöld Kör által kitalált és megszervezett Zöld Tanszék
versenyről, repoharas fesztiválokról, retextilesekről, de a Barát utcai bálról is. A Videótár (http://
www.humusz.hu/filmek) egyre bővül, nemcsak hazai, hanem külföldi példákkal is. A kisfilmekhez
átvehető videobanner (http://www.humusz.hu/atveheto-boxok) készült, amit bárki beköthet a saját
oldalára, ha szeretné, hogy ezeket a filmeket minél többen láthassák. De ha csak egy-egy film tetszik
meg, természetesen azt is be lehet linkelni bármilyen oldalra.

A cikkek között például pedagógusok beszámolóit olvashatjuk arról, hogy hogyan szerveztek meg
egy-egy zöld programot (pl. zöld disco-t, zöld karácsonyt) az iskolájukban. Megismerhetünk olyan
szolgáltatásokat, amelyet hazai vagy külföldi civil szervezetek működtetnek azért, hogy minél több
tárgyat újra lehessen használni (pl.cserepiacok/börzék, újrahasználati központok, adományboltok).
Az üzleti szektorból is akad jó néhány előremutató kezdeményezés itthonról és külföldről is: repohár
fesztiválokon, tej visszaváltható üvegben, kimérős termékek Olaszországban.

A téma iránt érdeklődőknek hasznos lehet az oldal Eseménynaptára is. Ebben a Humusz olyan
eseményeket tüntet fel, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a Nulla Hulladék témakörhöz.
Az Eseménynaptár felöltését a Nulla Hulladék Hálózat tagjai segítik, ezért az ország minden tájáról
kerülhetnek ide hírek. Az oldalon a Hálózat céljairól, működéséről, tagjairól is találni bővebb leírást.

Az oldalt a Humusz folyamatosan frissíti, és szívesen vesz minden tudósítást, információt olyan jó
gyakorlatokról, amelyek illeszkednének a honlap tartalmához, de egyelőre még nem szerepelnek rajta.
Ha Ön tud ilyen jó példáról, kérjük írja meg a megelozes(kukac)humusz.hu címre. Köszönjük!

Humusz
2011 - Önkéntesség Éve Remeteszőlősön
2011 az önkéntesség éve Európában. Azon túl, hogy Remeteszőlősön Alapítványunk messzemenőkig képviseli ezt az eszmét - mivel mindenki társadalmi munkában végzi feladatát - szeretnénk erre felhívni fiataljaink figyelmét is. Ezért - az elmúlt évben tapasztalt közösségi aktivitáson is fellelkesülve - elindítjuk az Önkéntesség Évét Remeteszőlősön, mely akció lényege, hogy fiataljaink önként vállalt feladatokkal igyekezzenek segíteni településüket, településük lakóit. Februártól augusztusig vállalhatnak ilyen feladatokat, melyekért az „Önkéntesség Éve Gyűjtőfüzetben” matricákat gyűjthetnek. Aki 5 matricát összegyűjt, szeptemberben színházjegyet kap jutalmul. Példák a vállalható feladatokra:

· 1 hétig etettem a Bodzaliget Pihenőpark madarait
· szemetet szedtem a Szurdokban/játszótéren
· segítettem bevásárolni egy idős néninek/bácsinak
· szerepeltem a falu március 15-i ünnepségén
· nyári tábor segítője voltam
· programok szórólapozásában segítettem
· gazoltam a Bodzaligetben
· locsoltam a Bodzaliget növényeit
· növényt ültettem Remeteszőlős közterületén (Bodzaliget, játszótér)
· sütemény sütöttem egy közös programra
· program előtt/után segítettem ki/elpakolni
Madárbarát kertté válhat a Bodzaliget Pihenőpark
Kedves madárbarát remeteszőlősi családok!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (helye: Jókai kert –érdemes elmenni, ha madarakat, mókusokat szeretnétek látni) Madárbarát Kert programját szeretnénk megvalósítani a Bodzaligetben. Segíts te is, hogy madárdalos ligetünk legyen! Az első madárvédelmi tevékenységünk az, hogy madáritatót és madáretetőt helyezünk ki.

Jó tudni, mik a Madárbarát Kert alapelvei:

1. Növényzet legyen változatos, elsősorban hazánkban őshonos faj;
2. Legyenek védett helyek;
3. Az avar meghagyása az avarszinten élő élőlények megtelepedését segíti, ez terített asztal a madaraknak;
4. Érdemes egyes fák elhalt részeit is meghagyni, ez sok élőlénynek nyújt táplálkozó- és búvóhelyet;
5. Legyen fészkelési lehetőség az odúköltő madarak számára;
6. Fontos a víz, hogy inni és fürödni tudjanak a madarak.

A kisebb termetű, mozgékony madarak a fák és bokrok ágain keresnek táplálékot. Számukra nem jelent problémát megkapaszkodni egy függő madáretetőn.
A hálós etetőkbe napraforgómagot, diót, mogyorót helyezzünk.
A tálcás etetőkbe ezeken kívül még kölest, darált kukoricát, konyhai maradékot vagy szalonnát is lehet tenni.
A rigók és a vörösbegy jobban szeretik, ha a földről csipegethetnek. De vigyázat! A földre szórt táplálék hamar megromlik a nedvesség miatt.

A madáretetés aranyszabályai:

1. A fagyok beállta után kell elkezdeni az etetést és csak addig, amíg tart a hideg idő (február vége, március eleje).
2. Ha elkezdjük, viszont folyamatosan kell etetni a madarakat, mert számítanak a segítségre.
3. A romlott, penészes táplálék a madarak pusztulását okozhatja. A sózott, fűszeres, füstölt eleség is árthat a madaraknak!
4. Az etetőket tisztítani kell. Erős kefével hetenként el kell távolítani az ürülék és eleség maradványait.
5. Itatni is kell a madarakat, ha nincs víz a patakban.

Érdekesség: A télen nálunk maradó madarak táplálkozási szokásai a legtöbb esetben megváltoznak. A rigók például a giliszta menüről áttérnek a bogyókra, gyümölcsökre. A madáretetés során kihelyezett napraforgómagot, szalonnát előszeretettel fogyasztják az egyébként rovarevő cinegék, csuszkák, harkályok.

Ötlet: Lehet madárkalácsot is készíteni:
Olvasztott faggyúba vagy sertészsírba kell keverni magokat, diót, mogyorót, ezt egy műanyag pohárba (esetleg félbevágott kókuszdióba) kell önteni, majd belógatni egy darab spárgát. Miután megdermedt a massza, a madárkalácsot fel lehet akasztani fákra.

Az etető időszakban fontos, hogy minden nap figyelemmel kísérjük a Bodzaligetben elhelyezett madáretetőket, madáritatókat. Kifüggesztettünk egy táblázatot a Bodzaliget hirdetőtábláján, melyen jelentkezni lehet madáretetésre. Egy család egy hétig tesz az etetőkbe eleséget (napraforgómag, dió, mogyoró, köles, darált kukorica)kétnaponta elegendő ellenőrizni, hogy szükséges-e feltölteni az etetőket.
Figyelem: Kerülni kell a fűszerezett, sózott, füstölt élelmiszereket! Száraz kenyeret sem szabad adni a madaraknak!
Fagy esetén a vízellátásra is figyelni kell. Ha az adott napon, minden rendben volt, egy matricát kell ide a lapra ragasztani (eljuttatjuk ahhoz a családhoz, aki jelentkezett), így hét végére összegyűlik a hét matrica.

Rajzpályázatot is hirdetünk gyerekeknek!

A helybéli madarakat figyeljük meg! Milyen madárral találkoztál már a Bodzaligetben, vagy a kertedben?
Jegyezd meg tollazatuk, begyük színét, esetleg van-e sapkája, mint a kék cinegének. Ezután készíts róluk rajzot és küldd el február 28-ig a Vénusz u. 5. sz. alá. A legjobban sikerült rajzok készítőit megajándékozzuk.

Bodzaliget Pihenőpark - KÖSZÖNJÜK!
Kedves Remeteszőlősi Barátaink!

Szeretnénk megköszönni, hogy szombaton olyan nagy számban és lelkes
munkával segítettétek elindítani a Bodzaliget Pihenőpark kialakítását.
Nagyon jó érzés volt látni, hogy ilyen sokunknak fontos, hogy a
lakókörnyezetünk szépüljön és ennek mi is tevékeny részesei legyünk.
Igazi közösségi élmény volt, aminek hamarosan lesz folytatása!

Addig is már lehet élvezni és kipróbálni a petanque pályát és tervezgetni a
további teendőket. Következő találkozásunk alkalmával (várhatóan:
május vége v. június eleje) folytatnánk a tereprendezést, a
sövénytelepítést és elkészítenénk a tűzrakót.

Az utógondozás talán még nagyobb feladat, mint az ültetés, éppen ezért
nagy segítség lenne, ha esténként 1-1 család el tudna jönni
meglocsolni az elültetett növényeket. Kiteszünk egy plakátot a
Bodzaliget sarkán álló hirdetőtáblára, azon is lehet feliratkozni,
vagy akár e-mailben is jelezheti, aki egyik este ezt el tudja
vállalni (info@remetecsemete.com).

Köszönjük!
Bodzaliget pályázati eredmény
Kedves Remeteszőlősi Barátaink!

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy kis csapatunk pihenőpark létrehozására irányuló terve az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett „Zöldövezet 2009” pályázat második fordulóján is nyert. A kivitelezésre elképzeléseink szerint 2010. áprilistól júniusig kerül sor önkormányzatunkkal együttműködve.

Köszönjük mindazoknak, akik már eddig is részt vettek a megbeszéléseken és azoknak is, akik segítő felajánlásokat tettek! Továbbra is arra kérjük a remeteszőlősi lakosokat, hogy csatlakozzanak az akcióhoz. Bízunk abban, hogy egy példaértékű közösségi munka részesei lehetünk mindannyian!

Az egyes munkafolyamatok időpontjairól a hírek menüpontban, a falu hirdetőtábláin, e-mailen és szórólapok útján folyamatosan tájékoztatunk mindenkit!
2009-es évünk és 2010-es terveink
Kedves Barátaink!

Sok szép és hasznos programot töltöttünk együtt ebben az évben. Januárban farsangi mulatságra hívtunk titeket, majd februárban sikeresen elűztük a telet egy kirándulás alkalmával. Amint kitavaszodott, szépítettük a játszóteret: kerítést festettünk és növényeket ültettünk. Áprilisban, a Föld napján rengeteg szemetet szedtünk össze a Szurdokban. Májusban a patakparton gyereknapi vetélkedővel vártuk a kicsiket és nagyokat és jót játszottunk együtt a tanévzáró bulin is. Bár éhesek maradtunk júniusban, mert a Szentiván-éji szalonnasütést elmosta az eső, szeptemberben a falunapi jótékonysági büfében mindenki talált fogára valót. Ügyesen teljesítettétek a „zöld út” akadálypálya feladatait is! Októberben aki bátor volt, bemászhatott a Hétlyuk barlang repedésein, felfedezni annak rejtelmeit. Az időjárás nem kedvezett a Márton napra hirdetett programunknak, de miután elállt az eső, sok kis lámpás imbolygott a szurdokban. Legutolsó találkozásunkon kihirdettük a rajzpályázat győzteseit és szép karácsonyi ajándékokat készítettünk, énekeltünk.

Várunk 2010-ben is minden remeteszőlősi családot közös programjainkra! Az aktuális programokat honlapunkon a "Programok" menüben mindig megtalálod.

Tervezett programjaink 2010 első félévében:

Farsangi mulatság: január 23.
Télűző kirándulás: február 27.
Szurdoktakarítás: március 27.
Családi vetélkedő: április 17.
Gyermeknapi rendezvényünk: május 29.
Tanévzáró összejövetel: június 19.

Programjaink mellett a tavasz folyamán elindítjuk a Bodzaliget Pihenőpark kialakítást is. A megvalósítás üteméről és a munka-találkozókról folyamatosan tájékoztatunk majd mindenkit. Szeretnénk, ha minél többen részt vennének a park kialakításában, hogy az valóban olyan legyen, amilyet az itt élők szívesen használnak majd a jövőben. A Vénusz utca és Ördögárok patak által határolt keskeny földsávot terveink szerint az Önkormányzat és az Ökotárs Alapítvány támogatásával kitakarítjuk, tereprendezés után füvesítjük, majd ezt követően padokat, asztalokat és egy pavilont építünk közösen és helyezünk el a területen. Terveink közt szerepel még egy tűzrakó hely és egy petanque pálya kialakítása is, két kis focikapu, valamint egy háló felállítása, mely lehetőséget nyújtana tollaslabdázásra, röplabdázásra. Fákat, bokrokat, virágokat ültetünk majd a területre. Reméljük, hogy jó hangulatú együttlétek helyszíne lesz a Bodzaliget Pihenőpark és sok kellemes programot töltünk el itt is. (A tervek megtekinthetők Alapítványunk székhelyén és a Polgármesteri Hivatalban is.)


Békés karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánunk minden remeteszőlősi családnak!

Rajzpályázat eredmények
Örömmel értesítünk mindenkit, hogy Önkormányzatunk képviselőtestülete értékelte a rajzpályázatunkra beérkezett munkákat és hosszan tartó viták után a következő döntést hozta:

Iskolások:
I. Sziebert Anna
II. Povázsai Patrícia
III. Sziebert Zsófi
Különdíj (nem IV. díj!!): Herold Kornél

Óvodások:
I. Túróczy Balázs
II. Horváth Alíz
III. Túróczy Anna
Különdíj (nem IV. díj!!): Herold Míra

A helyezésekkel járó díjakat december 12-én, szombaton délután osztjuk ki a karácsonyi kézműveskedésünk alkalmával, melynek helyszíne: Polgármesteri Hivatal, időpontja: 17 óra.

Minden kis művésznek köszönjük a részvételt és gratulálunk az eredményekhez!
Bodzaliget Rajzpályázatra érkezett alkotások elbírálása: november 30.
Kedves Pályázók! A gyönyörű rajzok elbírálására önkormányzatunk képviselőit kértük fel. Az eredmény november 30-ára várható, mi pedig azonnal értesítünk Titeket. A nyertesek az ajándékokat a decemberi alkotóműhely alkalmával vehetik át.
A rajzok megtekinthetők az önkormányzat épületében kifüggesztett hirdetőtáblánkon.

Köszönjük a beküldött sok szép munkát!
Bodzaliget találkozó - november 13.
Kedves Remeteszõlõsi Lakosok!

Köszönjük azoknak, akik el tudtak jönni az októberi találkozóra, hogy aktívan részt szeretnének venni falunk szépítésében. Már egész jól körvonalazódik a pihenõpark terve, észrevételeikkel, megjegyzéseikkel sokat segítettek.

Novemberben szeretnénk egy utolsó megbeszélést tartani a pályázat beadása elõtt. Nagyon fontos, hogy minél többen eljöjjenek, mert ez a pályázat sikerének záloga!
A találkozót november 13-án, pénteken 17 órától rendezzük a Polgármesteri Hivatal helyiségében.

A gyermekeket ekkor mesesarokkal várjuk!
Tea és egy kis süti is lesz, hogy jó kedvvel tudjunk gondolkozni.

Mindenkit szeretettel várunk!
Bodza Liget Pihenőpark - találkozó
Kedves Remeteszőlősi Barátaink!

Először is nagyon köszönjük, hogy érdeklődést mutattak pályázatunk, a "Bodza Liget Pihenőpark" irányában, valamint segítségüket ígérték a terv kialakításához, a park létrejöttéhez. December elején kell benyújtanunk a pályázat második fordulójában a költségekkel konkretizált terveinket. Ezeket a terveket együtt szeretnénk kialakítani, hogy a park olyan legyen, amelyet az itt élők elképzelnek és szívesen használnak majd a jövőben.

Most személyes találkozóra invitáljuk Önöket / Titeket: találkozzunk

október 9-én (pénteken) 17 órakor a helyszínen, a Vénusz utca és Patak sétány találkozásánál, a Szurdokba vezető földúton,

hogy közösen beszéljük meg, hogyan is szeretnénk kialakítani a pihenőparkot.

Hogy kellő ihletünk legyen a közös gondolkodáshoz, hozzunk némi harapnivalót és "itókát" is! Természetesen a gyerekeket is szeretettel várjuk!

Rajzpályázat
A Remete Csemete Alapítvány gyermekrajzpályázatot hirdet "Ilyennek képzelem a Bodza Liget Pihenőparkot" címmel.


Itt az alkalom, hogy fantáziádat megragadva alkoss, és oszd meg velünk, hogyan képzeled el a pihenőparkot.

Pályázatunk címe: "Ilyennek képzelem a Bodza Liget Pihenőparkot"

Pályázók: 3-15 éves kisgyerekek és diákok egyéni alkotásait várjuk.

Méret, technika: A4-es lapon bármilyen eszközzel (kivéve komputer grafika).

Díjazás: a legjobbak könyvutalványt, ajándékcsomagot nyernek


BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2009. október 31.

CÍM: Remeteszőlős, Vénusz u. 5.

Minden kép hátoldalára írd rá a Neved, életkorod és e-mail címed.

Eredményhirdetés: 2009. november 5.(a pontos helyszínről és dátumról tájékozódjatok a honlapunkon: www.remetecsemete.com).

A beküldött alkotások megtekinthetők lesznek internetes galériánkon is.

A képeket nem áll módunkban visszaküldeni.A pihenőpark tervéről részletesen olvashatsz alább, a „Bodza Liget Pihenőpark” c. cikkben.
Köszönetnyilvánítás
Először jelentkezett alapítványunk gyermek-programmal a falunap keretein belül. Reméljük, hogy nem csak szórakoztató, hanem hasznos is volt a „Zöld Út” névre keresztelt akadálypályánk.

Nagyon köszönjük az állomásfőnök anyukáknak és a Csodaszarvas Családi Napközinek (www.acsodaszarvas.hu) a „Zöld Út” akadályversenyen történő aktív részvételt és támogatást.

Jótékonysági vásárunk sikere számos család segítő felajánlásának és munkájának köszönhető; hálásak vagyunk a sok játékért, könyvért, a rengeteg finom falatért és a sok vásárlásért! Munkánkat „alkami” pultosaink (Csapó Zsófia, Dér Adrienn, Kanizsai Eszter, Herold István, Rápolthy Csaba, Wágner Zoltán) is lelkesen segítették, nélkülük nem sikerült volna!

Alapítványunk a falunapon bemutatta a „Bodza Liget Pihenőpark” ötletpályázatát. A tervek, az elgondolások megismertetésében nagy segítségünkre volt az a makett, melyet Szathmáry Éva készített el. Köszönjük!

Este 8 órától együtt szurkolhattunk, a Magyarország-Svédország labdarugó mérkőzést Túróczy Gábor „hozta el” a Patak sétányra, Neki is köszönjünk!
Bodza Liget Pihenőpark
A Remete Csemete Alapítvány 2009 nyarán pályázatot nyújtott be az Ökotárs Alapítványhoz, melynek célja az Ördögárok és a Vénusz utca által határolt területen egy pihenőpark kialakítása. Ennek megtervezésébe és kialakításába szeretnénk bevonni a helyi lakosságot is, ugyanis a park akkor lesz igazán kedvünkre való, ha azt mi, akik itt élünk tervezzük meg és annak létrehozásában magunk is részt veszünk.

Elképzeléseink szerint legfontosabb feladatunk a tereprendezés (a terület kitakarítása) ezt követően a füvesítés, majd a terület határolásaként (élő kerítésként) növények ültetése. A füves terület alkalmas lesz az ifjúságnak, ill. a felnőtteknek a sportolásra is: két kapu elhelyezésével futball-pályaként, egy háló elhelyezésével tollaslabda- ill. röplabda-pályaként működhet a helyszín. Szintén a sportolni vágyó lakosok kedvére egy pétanque pályát szeretnénk kialakítani, mely nem igényel különösebb beruházást. A terület D-i csücskében pedig a nyugalom szigeteként egy tűzrakót és egy oldalain nyitott pavilont álmodtunk nagyméretű asztallal, padokkal. Ez a szabadtéri társalgó alkalmas lenne az Alapítvány havi rendszerességgel megszervezett programjaihoz is (pl. kézműves foglalkozások). Kifejezetten a nyugdíjas korosztály örömére egy sakk-asztalt is szeretnénk elhelyezni. Terveink közt szerepel egy információs tábla felállítása is, mely egyrészről bemutatná községünket és a szomszédságunkban található Remete Szurdokot, másrészről helyet biztosítana az Alapítvány programjairól szóló felhívásoknak is.

Legnagyobb örömünkre a kétfordulós pályázat második fordulójába is továbbjutottunk. Most arra kérjük a kedves remeteszőlősi lakosokat, hogy csatlakozzanak az akcióhoz és jelezzék, ha ötlettel, maradék építőanyaggal, munkával, vagy bármi egyébbel segíteni tudnak.

Elérhetőségeink:

info@remetecsemete.com
Szeiffert Gabriella: 70/3722-852
Dér Viktória: 30/363-6898
Fodor Klári: 20/5211-960
Túróczy Rita: 20/331-5675
Játszótér-kiegészítők
Örömmel tudatjuk, hogy a Ponty utcai játszóteret új kiegészítőkkel szépítettük. Reméljük, hogy a 2 kormánnyal és a távcsővel hozzájárultunk a gyerekek öröméhez!
Megállapodás az Önkormányzattal
Remeteszőlős Önkormányzata megállapodást kötött a Remete-Csemete Alapítvánnyal,
egyes közművelődési feladatok ellátására (helyi közösségi élet
segítése és szervezése, szabadidős programok szervezése, egyéb
művelődést segítő lehetőségek biztosítása, stb.). Az Önkormányzat
a fenti feladatok ellátásának segítésére 250.000,-Ft/év támogatást
nyújt az alapítványnak - az ellenőrzési és véleményezési jogok
fenntartása mellett.
Programterv 2009. I. félévre
Január 17.: kézműves alkotóműhely, melynek témája a farsang lesz (farsangi álarckészítés)

Február 28.: kirándulás és télégető tábortűz

Március 14.: a nemzeti ünnepre készülünk (alkotóműhelyünkben zászlót és csákót készítünk az ünnepségre)

Április: Föld napja alkalmából szurdok-takarítás

Május: gyermeknapi rendezvény ügyességi játékokkal

Június: környezetvédelmi világnap alkalmával kirándulás
Megalakult a Remete Csemete Alapítvány
Alapítványunk létrehozásának célja, hogy a remeteszőlősi gyerekek és családjaik számára közösségteremtő programokat szervezzünk. Alapvető célkitűzésünk, hogy a már kialakult kapcsolatrendszerekre építve összefogjuk Remeteszőlős cselekvő tagjai és mindenki számára hozzáférhető közös programokat (kézműves gyermek és ifjúsági foglalkozásokat, hagyományőrző és sport programokat) hozzunk létre.

Törekvéseink között nagy hangsúlyt fektetünk a közösségi célokat szolgáló játszótér-, parkfejlesztés, szabadidőpark kialakítása és a közterület szépítési feladatok ellátására valamint a környezetvédelemre.

Tagjaink és segítőink adományai által már sikerült egy új játszóeszközt felállítanunk a Ponty utca sarkán kialakított játszótéren, melynek folyamatos fejlesztésére a jövőben is törekszünk.

Tervezzük a „kakaó délután” programsorozat meghirdetését, havi rendszerességgel ugyanazon a napon és időpontban, melyek során az aktuális ünnepek, események kerülnek a foglalkozások fókuszába. Az érdeklődők programjainkról a "Programok" menüpontban, valamint az Önkormányzat utcai hirdetőtábláin olvashatnak és szórólap útján értesülhetnek.

Mindezeken túl számos ötletünk van még, amit megvalósíthatnánk együtt.
Várjuk mindazok jelentkezését, hozzászólását, ötletét és adományát, akik velünk együtt fontosnak tartják az összefogáson alapuló közösségfejlesztő munkát.

Adománya, amellyel segíthet, nem csak pénz lehet, hanem bármi egyéb, pl. személyes közreműködés, eszköz felajánlás, adott programhoz helyszínbiztosítás. Számunkra minden felajánlás értékes és fontos.

Jótékony adományaikat előre is köszönjük!
Számlaszámunk:10700718-47789407-51100005 (CIB BANK)

Hisszük, hogy együtt sokat tehetünk a község környezetének színvonalasabbá tétele érdekében!